Видове акумулатори за UPS

Има три основни типа кумулатори за UPS, използвани в непрекъсваемите захранвания: никел-кадмиева, оловно-киселинна и литиево-йонна. 

акумулатор за ups
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Няма нито една „най-добра“ технология за акумулатори за UPS – изборът трябва да се прави за всеки отделен случай. 

Оловно-киселинии акумулатори за UPS

Оловно-киселинните акумулатори за UPS имат доказан опит за надеждност, когато се използват в система за непрекъснато захранване. В приложения с големи мощности, където теглото не е от първостепенно значение, те осигуряват най-икономичния избор. Тази рентабилност се комбинира с други експлоатационни качества като нисък вътрешен импеданс и висока толерантност. 

Оловно-киселинните батерии се предлагат в два различни типа: 

  • Клапан регулиран (VRLA) 

Алукоматорите за ups с запечатана оловна киселина (SLA), това е най-често срещаният тип, който се среща в съвременните UPS системи. Обикновено те се продават с 5-10 години гаранция и се съхраняват най-добре в сухо, климатизирано помещение при температура от 20-25 ° C.  

VRLA батериите се намират в корпус, който тваря отваря място за освобождаване на газ, ако вътрешното налягане стане твърде голямо, оттук и терминът „регулиран клапан“.  

Тъй като са запечатани, те могат да бъдат монтирани или вертикално, или хоризонтално, така че са подходящи за използване в различни обекти от магазини до коли. Освен това те не се нуждаят от пряка поддръжка, като например редовно доливане на вода.  

Има два основни типа електролитен състав, използвани в VRLA UPS батерия: Абсорбирана стъклена подложка (AGM), където електролитът се държи в порест сепаратор от микрофибърно стъкло; и гел, който е направен от смес от сярна киселина и силициев диоксид. 

В случай, че планирате да си закупите акумулатор за ups , може да го направите от https://www.dandbpro.com/bfr/produkt-kategorya/акумулатори/тягови-акумулатори/vrla-батерии/

AGM технологията е норма за UPS батериите поради по-ниската си цена, по-ниско вътрешно съпротивление и по-високи нива на зареждане / разреждане.  

Каква е разликата межу тях и акумулаторите за кола?

Електролитът на батерията за колата, е изготвен от сярна киселина и вода. Когато акумулаторът се разрежда, положителните и отрицателно плочки от олово стават сулфат от олово, а химикалът загубва значителна частица от киселината си, превръщайки се най-вече във вода. Като се зарежда, отрицателната оловна плоча има състав на олово и диоксид, като електролитът връща киселинността си. Бъдете много внимателни при работа с транспортни акумулатори, понеже оловната киселина, както и абсолютно всички частици, намиращи се над стените на батерията, са опасни. Винаги имайте защита на очите и ръцете, щом извършвате работа с електрически батерии.
Cranking усилване е единица на стартовата мощност на акумулатора. Изберете си автомобилни акумулатори, които отговарят на препоръките за колата, като се консултирате със собственика на магазина или прегледайте в документа на автомобила.
Ако живеете в много студен климат, е много важно какъв акумулатор имате. При градуси под 0-ла много електрически батерии могат да предават само към педесет % от своята пълна мощност, понеже химическият процес в самите клетки на акумулатора всъщност може да се забавя и намаля.
Акумулаторите без поддръжка са деведесет % от световния пазар днес, при съпоставка със старите батерии, които се нуждаят от мониторинг и от време на време добавяне на дестилирана вода.
Терминалите за автомобилните батерии се намират встрани на акумулатора или пък най-отгоре. Поддържайте ги чисти и без силна корозия за най-качествени параметри, когато позлвате спирт за клеми и четки за чистене на клемите .
Другите съвети за автомобилната ел. батерия
Акумулатора на вашия собствен лек автомобил е препоръчително да има 2 годиншна гаранция, при неприятности с акумулатора; Вижте това, преди да купите чисто нова батерия от магазин, друг от вашия магазин.
В случай, че в момента е изтекла застраховката на точно този моторен акумулатор, тогава вижте размера преди да закупите изцяло нов.
Поставянето на използвани моторни електрически батерии е възможно да бъде много опасно. Пазарувайте чисто нови електрически батерии, щом е осъществимо.
Ако батерията ви започва да изтощава, почнете незабавно да търсите замяна. Налице е по-много голяма възможност да откриете хубав моторен акумулатор, ако търсите малко преди да е спрял да работи.
Чисто новата лека кола най-често има нужда от смяна на батерията след Три до Четири год..
Моторните акумулаторни батерии не се нуждаят от годишна поддръжка. Трябва постоянно да правите проверка на батерията си, за да я поддържате в добра форма. Поддържайте клемите, ел. кабелите и конекторите много чисти и с липса на силна корозия. Използвайте четка с тел и смес от хлебена сода, и ще изчистите всички натрупани частици и елементи по автомобилните клеми на батерията.
Редовно преглеждайте кабелите на акумулатора. Бъдете сигурни, че ел. кабелите и батерията са правилно свързани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *