Важни въпроси за избора на масло за автомобила ни

car parts

Всеки горд собственик на 1ви лек автомобил е стъпил върху въпроса какво двигателно масло да подбере. В този миг ще е възможно да разчита на няколко източника за напътствие – приятели, автосервизи, интернет и също така подценяваните, а и в много случаи ненамерени ръководства за стопанисване на МПС-то. Ще Ви дадем необходимите наставления, тъй като коректния подбор е изключително важен за добрата дейност и безпроблемен и дълъг живот на двигателя.

Какво е вискозитет на маслото? Точно това е показател за гъстотата на маслото. В зимата е по-хубаво да шофирате с по-нисък вискозитетен лубрикант, осигуряващо по-лесен старт на автомобилния двигател, тъй като ще коства минимална мощ от автомобилния двигател заради по-лекото съпротивление при движещите се части. По-плътните моторни масла са подходящи за много високи натоварвания и температури.

Какво показват буквите и числата за отделните моторни масла? Главното число подсказва хладния вискозитет на моторното масло, а 2-то число вискозитет при високи температури. Обозначението W, разделяща ги се появява от “Winter” (“Зима” – превод от английски език).

Коя е разликата м/у минерални и синтетични моторни масла? Минералните моторни масла са основни, получени за преработката на петрол в сурово състояние. Използват се основно на по-стари леки коли, при чиито двигателите са много силно изхабени. Синтетичните моторни масла са обновени базови с добавки (детергенти, дисперсивните агенти, модификаторите на триене, антиоксиданти и т.н.). Те са по-солидни на много високи температури, предпазват по-благополучно двигателя на автомобила, имат значително по-ниска летливост и по-бавно се окисляват. Има и масла от полусинтетика, като са средния избор измежду основните.

По какъв начин да различим оригинално масло от лъжливото? За съжаление, автомобилният пазар е залят от наподобяващи продукти с несигурен произход, които е възможно да нанесат поражение на работните показатели и здравето на вашата кола. Трудно би било на начинаещ потребител да ги различи, но има няколко фактора, като те е нужно да подбудят. Основният е крайната цена на маслото. Дори и да е с намаление, сумата не би трябвало да бъде прекалено ниска в сравнение с други предложения на търговския пазар. Същевременно инспектирайте и оценките за търговския обект, който я продава.

Коя марка моторна масло да си вземем? Изберете си масло 1-во спрямо изискванията на автомобилния производител, а като допълнителен фактор е възможно да приемете и референциите от други автомобилни водачи, които имат изградени впечатления от използването.

Сайтът: ксенон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *